Geschiedenis

Historie verzilverd bestek

Wanneer u mooi tafelzilver of verzilverd bestek wilt kopen is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over de kwaliteit. Bekende zilverfabrikanten van tafelzilver zijn Gero, Keltum, Zilfa Pleet zilver of Sola. Met deze merken bent u ervan verzekerd dat u een kwalitatief goed (verzilverd) artikel koopt. Het hebben van zilver of verzilverd servieswerk is tenslotte een prachtig luxe bezit waar u veel plezier van zult beleven.

Gero

De Gero fabriek werd in 1909 opgericht door M.J. Gerritsen & Co en in 1912 werd de naam gewijzigd in Eerste Nederlandse Fabriek van Nieuw Zilverwerken. Onder de merknaam Gero produceerden zij betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig verzilverde bestekken, broodmanden, bonbonmandjes, garnituren en andere verzilverde artikelen.
In plaats van zilver vervaardigde Gero haar producten in een legering van koper, zink en nikkel in de uitvoeringen Gero Zilver (verzilverd witmetaal) en Gero Alpacca (gepolijst witmetaal).
Ontwerpers die voor Gero hebben gewerkt zijn o.a. Chris van der Hoef, Jan Eisenloeffel, A.D. Copier, Rinze Hamstra, Dick Simons, Gerrit van der Veen en Georg Nilsson.
In 1986 is Gero samengegaan met het Koninklijke Van Kempen & Begeer in Zoetermeer waar nog steeds Gero servieswerken worden geproduceerd.
Naast het merktekens Gero wordt het getal 90 of 100 weergeven. Dit staat voor de hoeveelheid gram zilver (90 of 100 gram) dat is gebruikt voor 12 tafelcouverts (12 vorken en 12 lepels).

Keltum

Keltum is een merk dat valt onder het Koninklijke Van Kempen & Begeer. Zilversmid Johannes Mattheus van Kempen is de eerste zilverfabrikant die de toenmalige moderne productietechnieken in Nederland introduceerde. Hij is tevens grondlegger van het huidige Koninklijke Van Kempen & Begeer. In 1789 wordt hij als meester toegelaten tot het gilde van zilversmeden. De eerste verzilverde artikelen onder de merknaam Keltum werden in 1936 geproduceerd en vanaf die tijd concentreerde het merk zich meer en meer op de eetcultuur op tafel. Bekende verzilverde bestek modellen van Keltum zijn Haags Lofje, Hollands Glad, Puntfilet, Parelrand, P2, P3 Chantal en nog vele meer.

Zilfa Pleet

Zilfa Pleet is een merk dat valt onder de Zilverfabriek Voorschoten. Vanaf 1930 werd het verzilverd schep-, servies- en bestekwerk onder de naam Zilfa Pleet geïntroduceerd. Na de fusie tussen Zilverfabriek Voorschoten en het Koninklijke Van Kempen & Begeer is besloten om alle verzilverde artikelen onder de merknaam Keltum voor te zetten en eindigde het merk Zilfa Pleet.

Sola

Met de Gerofabriek in Zeist begon alles. Na een ruzie tussen de directeur en het bestuur vertrok de eerste en begon hij een nieuwe bestekfabriek met de naam Sola, wederom in Zeist. De Sola fabriek bestaat nog steeds als zelfstandige onderneming. Bestek en tafelgerei werd gemaakt in de kwaliteit roestvrij staal, verzilverd en zuiver zilver. In de jaren vijftig ging Sola ook pannen fabriceren.