Onderhoud

 

Verzilverd bestek

Het belang van onderhoud van zilver en verzilverd bestek
Uw zilveren of verzilverde couvert behoudt haar schoonheid wanneer ze goed onderhouden wordt. Daarom is, naast het met zorg behandelen van uw bestek, ook het onderhoud belangrijk.

Handwas
Het beste voor zilver of verzilverd bestek is het wassen met de hand. Gebruik hierbij nooit een schuursponsje of schuurmiddel. Reinig uw zilveren of verzilverd bestek in een warm zeepsopje met afwasmiddel en een zachte borstel. Na het afwassen kunt u het bestek afspoelen met warm water en afdrogen met een zachte theedoek.

Vaatwasmachine
Wanneer u uw zilveren of verzilverd bestek in de vaatwasmachine wilt reinigen dient u rekening te houden met een aantal punten. Spoel het bestek af voordat het de vaatwasser in gaat. Plaats heften naar beneden in de korf. Het beste is wanneer u uw zilveren of verzilverd bestek bij elkaar plaatst, alle messen samen met de lemmeten naar beneden gericht in hetzelfde bakje. Voorkom dat het roestvrij staal van de lemmeten en ander roetsvrij staal bestek in contact komt met het zilver van lepels en vorken. Zo voorkomt u vlekken door het roestvrij staal op het zilver van uw bestek.
Gebruik het liefst waspoeder of blokjes in poedervorm. Vaatwasmiddel met chloor of in gel vorm zijn veel te agressief voor het zilverwerk. Droog het zilverwerk na beëindiging van de cyclus goed af om vlekken te voorkomen.

Let op:
Niet alle zilveren en verzilverde messen kunnen in de vaatwasser omdat sommige messen zijn ingelakt in plaats van afgetint. Het aftinnen zorgt ervoor dat de lak niet uit de messen kan lopen wanneer deze warm worden in de vaatwasser.
Op de site van Kiki Zilver staat aangegeven wanneer messen niet in de vaatwasser of in heet water mogen.

Wist u dat?
Er bestaat nog al wat onduidelijkheid over de termen zilver en verzilverd. Wanneer we het hebben over zilver bestek dan is het bestek van massief zilver. Bij verzilverd bestek zit er een laag zilver op de buitenkant van het bestek. Het metaal binnenin is niet van zilver.
Het grootste verschil tussen zilver en verzilverd bestek is de prijs. De waarde van massief zilver bestek is vele malen hoger dan verzilverd bestek. Zilver en verzilverd bestek kunt u van elkaar onderscheiden door middel van zilvermerken. Bij elk artikel staat duidelijk omschreven of het zilver of verzilverd is.

Sieraden

Om beschadigingen aan uw sieraden te vermijden, adviseer ik u ze af te doen bij het sporten, douchen, tuinieren, slapen en bij het huishoudelijk werk.
Door zeep, schoonmaakmiddelen en het langdurig blootstellen aan fel zonlicht kunnen ze verkleuren. Laat bij gebruik van body lotions, parfums, haarlak e.d. allereerst uw huid drogen voordat u uw sieraden omdoet. Voorkom zo het verkleuren van uw sieraden en het verliezen van glans bij uw parels.